Az elektromos fűtés a legkorszerűbb, leggazdaságosabb, legbiztonságosabb fűtéstechnológia a mai viszonylatokat tekintve. Hatásfoka 99 %-os, a telepítése egyszerű, biztonságos. Karbantartása, tisztítása egyszerű, környezetbarát fűtés, mivel nincs melléktermék, és káros anyag kibocsájtás. Szabályozása egyszerű, akár több rendszer összeköthető vezérlőkkel. Továbbá működése miatt kedvezményes díjszabási tarifába esik. Az elektromos fűtőberendezések szerelése könnyű, egyszerű, gyors, és beruházásuk olcsó.

Az elektromos fűtést használhatjuk alapfűtésként, vagy kiegészítő fűtésként egy már meglévő zárt meleg vizes rendszer mellé.

Alapfűtésként érdemes konvektorokat alkalmazni, amelyek a levegőt melegítik fel. Működésük megegyezik a meleg vizes radiátorokéval, azaz a beáramló légáramlatot melegítik fel, és lassan cirkuláltatják a helyiségben. Egyes konvektorok ventilátorral is rásegítenek a meleg levegő áramlására. Előnyük a fűtési teljesítmény beállítása, amivel jelentős megtakarítások érhetőek el. Köthetők külső termosztátra, vagy már eleve integrált termosztáttal rendelkeznek. Víz ellen nem védettek, így fürdőszobában nem alkalmazhatók.

konvektor

A termoventilátor szintén egy gazdaságos megoldás. Működésük a hajszárítóhoz hasonló: egy ventilátor egy fűtőbetéten keresztül áramoltatja a levegőt. Ezek pillanatok alatt képesek egy helyiséget felmelegíteni megfelelően kimért fűtőteljesítmény mellett. Fürdőszobai változatuk törülközőtartóval rendelkezik. És fürdés után egy puha, meleg törülköző érintéséhez kevés hasonló érzés fogható.

termoventilator

Az elektromos fűtés másik csoportját az infa hősugárzók képzik. Ezek a hősugárzók nem a levegőt melegítik, hanem infra sugarakat bocsájtanak ki 7 ? 10 ?m hullámhosszon, amely azonos a Nap által kibocsájtott sugarakkal, amelyek Földünket is melegítik. Ebben a hullámhossz-tartományban IR-A, IR-B, és IR-C hullámhossz található. Az IR-A közeli infravörös hullámhossz, míg az IR-B rövid, és az IR-C hosszú infravörös hullámhossz. Ezek az infrasugarak nem ütköznek a levegő részecskéivel, hanem a testek, tárgyak felületét melegítik fel. Az IR-A hullámok a bőr alá is behatolnak, ahogy alább az ábra is mutatja

infrakep

Az infra hősugárzókat alkalmazhatjuk beltéren, és kültéren egyaránt. Irányított fűtésről lévén szó, az adott felületre az energia közel 100 %-át leadja. Három fajtáját különböztetjük meg technológia szerint:

  1. A hősugárzó felülete egy fűtőfilm réteg bevonatot kap. Ilyen technológiával készülnek a sötétsugárzó infrapanelek.
  2. Szénszálas technológiával. Ezek az infrafűtők hősugárzása egyenes vonalban történik. Az infrás fűtőhálók ilyen technológiával készülnek.
  3. Infra vonalizzós technológiával. Ezek a készülékek fényt bocsájtanak ki, valamint IR-A sugarakat, amelyek kellemes, a naphoz hasonló komfortos érzést biztosítanak az alatta tartózkodók számára.

A szénszálas fűtőhálók a padlófűtéshez hasonlóan az aljzat alá, vagy fal mögé helyezhető elemek, amelyek összekapcsolva infrasugarakkal fűtik fel a helyiséget. Mivel nem közvetlen a levegőt melegítik, így a port nem lebegtetik a vizes padlófűtéssel ellentétben. Vezérlőegységgel összekötve helyiségekre lebontva is lehetőség van a szabályozásra, ami gazdaságos megoldás.

futohalo

Az infra hősugárzók gyakori felhasználási helyei a kertek, teraszok, ahol embereknek kell komfortos környezetet biztosítani. Egy csarnok felfűtése gazdaságtalan, költséges. Infrafűtéssel az irányított helyek fűtése ? úgynevezett ?hőszigetek? ? egy gazdaságos megoldás, és mivel a hő közel 100 %-a a felületre irányul. A légáramlat sem viszi el a hőt. Az infra hősugárzók alkalmazhatók alap, vagy kiegészítő fűtésként.

infra-hosugarzo

Minden test bocsájt ki IR-C sugarakat. A radiátor nem csak a levegőt melegíti, hanem a felületére merőlegesen IR-C sugarakat sugároz. Az infrafűtő panelek is ilyen elven működnek: IR-C infrasugarat sugároznak, amelyek komfortos meleget adnak. Ezek a levegőt melegítik, de nem áramoltatják.

infrafuto-panel

Összegezve az elektromos fűtés korszerű, gazdaságos, környezetbarát, egyszerű fűtésmegoldás. A technológia fejlődésével csak korszerűsödik.